IklanPercuma | Iklan Percuma Portal

EX NIHILO, NIHILO FIT Part 6 of 27



Setelah membaca Part 1 hingga Part 5, diharapkan kita sudah dapat menjawab secara kasar beberapa persoalan yang telah dibincangkan. Persoalan yang dimaksudkan ialah... Bagaimana cara manusia berfikir serta perbezaan di antara perbuatan berfikir dan perbuatan memproses maklumat? Mengapa baru sekarang “String Theory” didedahkan untuk tatapan umum? Mengapa sifat makhluk-makhluk ni tertakluk kepada keadaan kadang-kadang “patuh” dan kadang-kadang “engkar”? Mengapa hampir semua perkara diwujudkan secara berpasang-pasangan? Apakah itu geliga dan mengapa kini geliga boleh didapati dengan mudah di merata-rata tempat? Mengapa saluran-saluran maklumat pembelajaran serta berita kita dikawal ketat oleh “pihak berkuasa” dan entiti-entiti yang tidak kita kenali? Apakah itu wang dan mengapa US Dollar sangat berkuasa? InsyaAllah... semua persoalan ini akan dapat kita dekati dengan lebih rapat lagi menjelang akhir Part 6 ini.

Mari kita lihat tentang “emosi”. Dikatakan oleh ramai orang bahawa perasaan yang sentiasa dirasai oleh kita digelar sebagai emosi. Ianya dapat kita rasai dengan nyata tetapi pada masa yang sama kita tidak dapat menuding secara fizikal di manakah ia terletak. Emosi bukan dirasai oleh mana-mana deria kita yang lima itu. Emosi tidak dapat dilihat dengan mata, didengar dengan telinga, dihidu dengan hidung, dikecap dengan lidah dan dirasa dengan deria sentuhan di seluruh badan kita. Justeru, di manakah letaknya emosi?

Cuba fokus pada perasaan anda sebentar. Apakah emosi anda sekarang? Adakah ia menyenangkan atau tidak menyenangkan anda? Adakah anda sedang merasa gembira, bahagia, tenang dan nyaman? Atau... Adakah anda sedang merasa murung, bosan, marah, cemas dan takut?

Ok... sekarang penerangan akan mula berbunyi pelik. Kalau anda mula merasa emosi anda terganggu ketika membaca penerangan ini, elok hentikan dulu pembacaan anda sehingga anda dapat mengawalnya semula.

Emosi tidak dapat kita tuding kedudukannya kerana ia terletak di suatu realiti alam yang lain. Kalau anda memahami String Theory, anda akan dapati bahawa di peringkat asas sahaja terdapat 11 realiti alam yang wujud serentak. Tapi tak perlu la cerita panjang-panjang pasal String Theory ni sebab anda boleh dapati semua maklumat tentangnya di Internet.

Sifat emosi pula boleh diibaratkan seperti portal atau “gateway”. Dengan kata lain, emosi sebenarnya ialah sebuah pintu kepada diri anda. Sesiapa yang dapat mengawal emosi anda, dia akan dapat mengawal fikiran dan lima deria tubuh anda. Sukar untuk dipercayai?

Lihat sebuah komputer... bagaimanakah anda berkomunikasi dan memberi arahan kepadanya? Adakah anda menggunakan tetikus (mouse), papan kekunci (keyboard), skrin sesentuh (touch screen) atau kamera yang terpasang kepada komputer ini? Kalau semua ini tiada, terdapatkah cara lain yang dapat anda guna untuk berkomunikasi dan memberi arahan kepada komputer ini.

Lihat lagi komputer ini. Adakah ianya jenis yang ada skrin bagi membolehkannya memaparkan maklumat dan berkomunikasi dengan anda? Adakah ianya mempunyai “speaker” untuk ia mengeluarkan suara atau bunyi untuk anda dengari? Adakah ia mempunyai roda atau kaki yang membolehkan ia menggerakkan jasadnya? Apakah sumber tenaganya... bateri atau “power supply” yang menjalar kepada sebuah “power point”? Adakah ia mempunyai tuan punya? Adakah ia mempunyai jantina?

Gelaran komputer yang boleh berkelakuan seperti manusia dipanggil robot, cyborg atau humanoid. Bolehkah anda bayangkan robot yang boleh bergerak-geri seperti manusia? Ia boleh melihat, bercakap, mengecapi “taste”, menghidu bau dan merasa dengan “sensor” rasa... Pada pendapat anda, apakah yang akan membezakan robot begini dengan manusia? Ya, yang akan membezakan robot begini dengan diri kita ialah robot tidak ada emosi. Manusia ada emosi.

Sekarang diulang semula perenggan di atas untuk tatapan kita... < Sifat emosi pula boleh diibaratkan seperti portal atau “gateway”. Dengan kata lain, emosi sebenarnya ialah sebuah pintu kepada diri anda. Sesiapa yang dapat mengawal emosi anda, dia akan dapat mengawal fikiran dan lima deria tubuh anda. Sukar untuk dipercayai?”>

Masih sukar untuk dipercayai? Atau anda sudah mula dapat memahaminya?

Setiap kali kita merasai emosi yang negatif seperti murung, bosan, marah, cemas dan takut, ia bermakna ada sesuatu entiti atau makhluk yang sedang berusaha untuk “hacking” atau memecah masuk ke dalam fikiran kita. Kalau nak “hack” robot, kita tau macam mana nak buat... tidakkah begitu? Tapi kalau nak “hack” manusia macam mana?

Bagaimana? Semakin sukar untuk dipercayai?

Pada masa yang sama, stimulasi atau rangsangan luaran juga dikenakan kepada kita bagi mencetus emosi negatif. Rangsangan-rangsangan luaran ini boleh dijana dengan mudah melalui kewujudan “wang”. Dengan “wang”, ramai manusia dapat dikawal pemikiran mereka. Pada bila-bila masa emosi negatif dapat dicetuskan. Emosi negatif dapat dicetuskan dengan berita-berita di saluran-saluran TV, radio, akhbar, majalah dan internet. Dengan “wang”, manusia akan saling tipu-menipu dan saling mengkhianati sesama manusia. Ekonomi dapat dijatuhkan. Pendidikan dapat dicemarkan. Peperangan dapat dihasilkan.

Iklan-iklan di semua media pula akan menekan kita bagi membantu dalam mencetus emosi negatif. Iklan-iklan ini akan mengatakan... anda tidak cukup cantik, pakai la produk kecantikan ni. Anda gemuk, makan la ubat ni. Anda tidak cukup gagah di ranjang, makan la produk ni. Anda bodoh, masuk la universiti ni. Anda tidak mempunyai status yang baik, beli la kereta mewah ni. Anda tidak cukup wangi, beli la minyak wangi ni. Anda tidak cukup bergaya, beli la kasut dan jam tangan ni. Anda akan terus-terusan merasa rendah diri, sentiasa merasa hina, sentiasa ingin berlumba-lumba untuk jadi lebih kaya, lebih cantik, lebih mulia, lebih berstatus tinggi dan terus-terusan merasai emosi negatif.

Justeru, persoalan seterusnya ialah... bolehkah kita mengawal emosi kita supaya sentiasa positif? Apa kita nak buat bila tiba-tiba emosi negatif menerpa dan memeluk kita? Biasanya apabila kita bangun tidur pun... kajian menunjukkan 80% emosi kita adalah negatif. Pandai-pandai la yer... rasanya tak perlu la nak diceritakan panjang lebar bagaimana nak mengekalkan emosi yang positif.

Oh ya... kalau anda nak tau lebih lanjut tentang bagaimana emosi digunakan untuk mengawal manusia boleh google dengan katakunci mkultra, monarch butterfly, mind-controlled slaves dan montauk project. Anda mungkin terkejut dengan eksperimen-eksperimen yang mereka telah lama jalankan dan produk-produk (manusia-manusia) yang telah mereka hasilkan. Mereka boleh mengawal manusia-manusia ini untuk digunakan sebagai pembunuh, pelacur, perusuh, artis atau pemberontak. Google juga “Club of 27”.

Cukup dulu... nanti terganggu lagi pulak emosi kita InsyaAllah bersambung...

Wassalam – zulsegamat

EX NIHILO, NIHILO FIT Part 5 of 27



Membunuh diri adalah suatu perbuatan yang bukan asing lagi kepada kita. Melihat kepada statistik semenjak 2 dekad yang lalu sehingga hari ini, setiap tahun seramai lebih kurang 1 juta orang membunuh diri. Ya… setiap tahun seramai 1,000,000 orang membunuh diri. Ini bermakna, setiap 30 saat akan ada sahaja seseorang di dalam dunia ni yang membunuh diri. Persoalan yang secara spontan timbul daripada hal ini ialah… Mengapa ini terjadi?
Sama ada kita percaya atau tidak… 99% daripada semua kejadian ini adalah berkaitan dengan wang dan boleh dielakkan dengan wang. Ya… dengan wang, statistik kejadian bunuh diri boleh dikurangkan sehingga 10 ribu orang setahun. Masih teruk jugak la… tapi jauh lebih baik daripada 1 juta orang membunuh diri setahun. Tidakkah ini menjadi sesuatu yang patut dimusykilkan? Kalau anda merasakan hal ini adalah tidak memusykilkan, elok la berhenti sahaja membaca nukilan ini dan kembali kepada kehidupan anda yang tenang, bahagia serta gembira tu. Mengetahui tentang hal di bawah ini hanya akan merunsingkan dan memeningkan kepala sahaja.
Bagi yang berminat mengetahui hal ini, ada dua perkara pokok di sini yang menarik untuk diperhalusi.
Persoalan pokok yang pertama ialah: Keadaan emosi yang bagaimanakah boleh menyebabkan orang membunuh diri mereka sendiri? Sebelum itu, kita perlu jawab dulu soalan… apakah itu emosi?
Persoalan pokok yang kedua pula ialah “wang”… Apakah itu wang? Hebat sangat ke wang ni sampai boleh menyebabkan ramai orang mencapai tahap emosi tertentu yang kemudiannya boleh menyebabkan mereka memilih untuk bunuh diri? Dikatakan juga... kerana wang, manusia sanggup buat apa sahaja termasuk menjual diri dan maruah sendiri. Benarkah begini?
Baiklah… kita lihat dulu tentang “wang”. Nanti baru kita akan lihat pula tentang “emosi”.
Kita sudah lama diperdayakan. Wang sebenar dengan nilai sebenar telah lama dilenyapkan dan ia adalah sesuatu yang lain sama sekali berbanding dengan wang yang ada pada hari ini. Dengan kata lain, wang yang ada di zaman moden ini bukan lagi wang sebenar yang pernah digunakan suatu masa dahulu. Wang yang ada di zaman moden ini ialah sesuatu yang merbahaya dan ia merupakan suatu alat hikmat yang boleh mengawal tingkah-laku manusia. Siapa yang mencipta wang ini? Siapa yang sedang mengawal tingkah-laku manusia dengan wang? Mengapa penciptaan wang ini tidak diajar di mana-mana sekolah atau universiti? Untuk apa kawalan tingkah-laku ini?
Seperti yang kita tahu, di zaman kebelakangan ini wang secara umumnya terbahagi kepada 2 jenis… wang kertas dan wang elektronik. Sama ada kita sedar atau tidak, suka atau tidak… hampir semua orang (lebih kurang 6 billion lebih orang setakat tahun 2014) dalam dunia ini memerlukan wang untuk hidup. Memerlukan wang? Takder wang tak boleh hidup ke?
Secara asasnya di zaman mutakhir ini, mempunyai wang adalah mandatori untuk mendapatkan makanan, pakaian, tempat tinggal dan seterusnya membiayai apa sahaja aktiviti-aktiviti kehidupan lain. Bagi kebanyakan orang, setelah semua keperluan asas ini dicapai, keinginan diri akan pasti meningkat. Jumlah wang yang dimiliki seseorang mula dilihat sebagai pengukur status seseorang di dalam masyarakat. Lebih banyak wang, lebih mulia. Lebih banyak wang, lebih dihormati. Dengan wang, hampir semua benda boleh dibeli. Jangan tipu diri anda sendiri la dan mengatakan... money cannot buy everything... I don’t need money dan yang sewaktu dengannya.
Justeru, kita tertanya-tanya... apakah itu wang? Bagaimana ia dicipta? Siapa yang cipta? Siapa yang berkuasa ke atasnya?
Bagi memendekkan cerita yang panjang, boleh la dikatakan wang (tak kira la wang kertas atau wang elektronik) dicipta dengan ilusi nilai emas. Pada suatu masa dulu, wang kertas dicetak berdasarkan jumlah emas yang dipunyai oleh si pencetak wang kertas. Kemudian suatu hari, semua wang kertas di dunia dipaksa untuk diikat dengan nilai wang kertas Amerika Syarikat yakni US Dollar. Bagaimana ini boleh terjadi? Ya, ia ada kaitan dengan keperluan hidup moden terhadap minyak.
Di sinilah perkataan “Petro-Dollar” mula didengari. Dengan kelicikan dan kekuatan ketenteraan, semua jual-beli minyak telah dipaksa supaya hanya menggunakan US Dollar. Nak minyak? Kena ada US Dollar dulu. Takder US Dollar, takder minyak. No US Dollar, no oil. Di zaman kita kini, tak boleh langsung jual-beli minyak dengan wang selain US Dollar.
Sama ada kita sedar atau tidak, tiada negara di dunia ini yang berani menentang Amerika Syarikat. Tiada negara dalam dunia ni yang berani jual atau beli minyak dengan wang selain US Dollar. Kalau ada yang berani, negara anda akan dibom, dilenyek dan diganyang sehingga anda menerima US Dollar semula sebagai medium jual-beli minyak anda.
Adalah sesuatu yang sungguh menghairankan, hampir semua penduduk dunia seolah-olah bodoh bebenar menggaru-garu kepala masing-masing dan bertanya... “Mengapa ada sahaja negara-negara yang dibom oleh Amerika?” Nah... inilah jawapannya. 99% kes negara-negara yang dibom dan diganyang oleh Amerika Syarikat ini ialah negara-negara yang cuba-cuba berani untuk membeli atau menjual minyak tanpa menggunakan US Dollar. Kalau anda perlukan kepastian tentang hal ini... google la atau buat kajian sendiri.
Apa yang tambah menghairankan lagi setelah memahami hal di atas ialah si pencetak US Dollar pula bukanlah Amerika Syarikat sendiri. Si pencetak US Dollar ialah sebuah badan swasta yang dipanggil Federal Reserve. Ia dipunyai dan dikuasai oleh suatu kumpulan makhluk-makhluk yang tidak kita kenali.
Federal Reserve ni pulak boleh cetak seberapa banyak US Dollar yang dia suka. Emas... habuk pun tarak. Takder emas pun boleh cetak ikut suka. US Dollar ini pula terpaksa dipinjam oleh Amerika Syarikat.
Dah nama pun pinjaman wang, maka mesti la dikenakan bunga atau interest. Apa bodoh benar ke rakyat Amerika Syarikat ni? Atau... Adakah rakyat Amerika Syarikat telah terjebak dan dipaksa-rela oleh sesuatu?
Sehingga setakat ini... Amerika Syarikat telah berhutang dengan Federal Reserve sebanyak 18 thrillion dollars dan ianya semakin bertambah dengan laju... Ya, telah berhutang sebanyak 18,000,000,000,000 dollars. Kalau nak mengikuti peningkatan hutang ini secara real-time, boleh la rujukhttp://www.usdebtclock.org/
Soalan cepumas: Agak-agaknya kita nak tunggu Amerika Syarikat hutang sampai berapa Gazillion lagi baru kita nak isytihar dia bankrup? Amerika Syarikat ni tak payah bayar hutang dia ke kat Federal Reserve? Kegilaan apakah ini?
Okay... cukup dulu la yer. Lepas ni kita akan bincangkan pula kaitan “wang” dengan “emosi” manusia di dalam Part 6 of 27. Nanti kita juga akan lihat bagaimana "emosi" boleh dikawal dengan "wang" dan seterusnya memahami cara manusia diperhamba dan diperdagangkan. InsyaAllah bersambung...
Wassalam -zulsegamat